Et lysende eksempel på hvad lokale kræfter kan udrette
Torsdag var der bogudgivelse på Bovbjerg Fyr. Københavneren Jette Friis O'Broin, der har sommerhus ved Ferring Sø, har skrevet bogen om Bovbjerg Fyr, der takket være stærke lokale kræfter blev omdannet til et kulturhus til glæde for lokale og turister.
Jette Friis O'Broin havde travlt med at signere sin nye bog om Bovbjerg Fyr ved torsdagens bogudgivelse. Foto: Allan Damgaard
Bovbjerg: "Hvorfor er det egentlig ikke skrevet en bog om Bovbjerg Fyr?".
Sådan tænkte Jette Friis O'Broin en dag for cirka tre år siden. Hun bor i København, men hun færdes ofte i området ved Bovbjerg Fyr. Hun har nemlig siden 2006 haft sommerhus ved Ferring Sø, og et besøg på Bovbjerg Fyr er nærmest obligatorisk, når hun sammen med sin mand, Anders Olsen, opholder sig i det vestjyske.
- Det var på en af mine mange ture til Bovbjerg Fyr, at tanken slog mig: Hvorfor er der aldrig skrevet en bog om Bovbjerg Fyr, der ligger på verdens smukkeste sted, og som er et helt fantastisk projekt, siger Jette Friis O'Broin.
Hun lagde straks vejen forbi fyrmoster Lene Christiansens kontor. Og fik den besked: Sjovt at du nævner det - vi har faktisk også selv snakket om, at der burde skrives en bog om Bovbjerg Fyr. Bogprojektet med Jette Friis O'Broin som forfatter blev sat i gang.
Nu er den så netop udkommet med titlen "Bovbjerg Fyr - et levende kulturhus i et lysende fyrtårn". Torsdag eftermiddag var der officiel bogudgivelse på fyret, og mange lagde vejen forbi det røde, flotte fyr.
Coronasikret udgivelse
Det hele foregik på en ganske coronasikret måde. De besøgende blev først ledt ind i rummet med de opstablede bøger. Hvis de var blandt fyrets frivillige, kunne de snuppe én gratis - i julegave sidste år havde de fået et gavekort på bogen, hvor der stod, at den ville udkomme i løbet af 2021. Og det nåede man jo lige.
I det næste rum sad forfatteren Jette Friis O'Broin og signerede bøgerne, og hun havde 20 travle minutter, inden tilstrømningen tog af.
Dernæst gik gæsterne ind i et rum med eftermiddagens menu - blandt andet æbleskiver, kager og ost - for at slutte ude i fyrets gård, hvor herlighederne kunne indtages ved bord/bænke-sæt.
Det var også ude i gården, at Lene Christiansen holdt tale og takkede de mange involverede i bogprojektet for deres indsats.
Bovbjerg Fyr blev tændt første gang 30. december 1877. Fyrtårnet er 26 meter højt, og det står på den 36 meter høje Bovbjerg Skrænt.
Bovbjerg Fyr blev i 2007 omdannet til et kulturhus. Det drives af fyrmoster Lene Christiansen og cirka 150 frivillige. Der er årligt omkring 60.000 besøgende.
Jette Friis O'Broin har skrevet "Bovbjerg Fyr - et levende kulturhus i et lysende fyrtårn". Bogen er rigt illustreret med fotos af Ane Margrethe Bjerre og Tove Lisby. Bogen er trykt i 1700 eksemplarer, og den bliver desuden trykt i 1000 eksemplarer på tysk. Den er på 168 sider, og prisen er 275 kroner.
Jette Friis O'Broin har arbejdet med journalistik og kommunikation i mange år, og hun har blandt andet skrevet en bog om Nørre Vosborg ved Vemb, der ganske som Bovbjerg Fyr er et kulturelt samlingssted.
Den nye bog fortæller den fulde historie om Bovbjerg Fyr, der sendte sine første stråler ud i 1877 til glæde for de sejlende, der på den måde havde noget at navigere efter i mørket. Bovbjerg Fyr lyser i øvrigt stadig, men i dag er fyret blot et supplement til den moderne navigation. Fyrpersonalet stoppede på Bovbjerg Fyr i 2003.
- Mange fyrtårne blev nedlagt, og nogle af dem blev solgt til private. I Ferring mente tre gæve kvinder, at Bovbjerg Fyr skulle være tilgængeligt for offentligheden. De tre kvinder har en stor kærlighed til lokalområdet, og de tog sammen med andre fat på det omfattende projekt med at få omdannet fyret til et kulturhus , siger Jette Friis O'Broin.
Her er fire centrale personer bag bogudgivelsen samlet i fyrgården. Fra venstre: fyrmoster Lene Christiansen, fotograf Ane Margrethe Bjerre, fotograf Tove Lisby og forfatter Jette Friis O'Broin. Foto: Allan Damgaard
De tre kvinder er Ane Margrethe Bjerre, Marianne Lisbygd og Mette Trolle Rasmussen.
De tre kvinders indsats er beskrevet i bogen, og forfatteren har desuden talt med 25-30 frivillige på fyret.
I øvrigt er Ane Margrethe Bjerre også den ene af bogens fotografer - den anden er Tove Lisby. Bogen er rigt illustreret med fotos, og forfatteren glæder sig over, at selv de gamle fotos står temmelig skarpe i bogen.
En særlig Bovbjerg-ånd
Jette Friis O'Broin beskriver i bogen den særlige Bovbjerg-ånd, der er fremherskende på stedet.
- Der er mange, der taler om en særlig Bovbjerg-ånd. Det er noget med de gamle rammer, der altid har haft en stor betydning - folk har taget på udflugt til Bovbjerg gennem rigtig mange år. Samtidig er det også noget med, at folk vil hinanden det godt herude, siger Jette Friis O'Broin.
Bogudgivelsen er støttet af Realdania, LAG Lemvig, Ringkøbing Skjern og Støtteforeningen Bovbjerg Fyr. Alle tre bidragydere til bogen har i øvrigt også støttet de to store renoveringer, som Bovbjerg Fyr har været igennem i tiden som kulturhus. I 2013-14 blev fyrmesterboligen og fyrgården restaureret, mens det i 2018-19 var tårn, nordbygning og udhuse, der fik en opgradering. De to projekter løb samlet set op i 11-12 millioner kroner.
Det er håbet, at bogen kan give inspiration til andre, der ønsker at etablere et kulturhus som et lokalt samlingssted. Bogen er et lysende eksempel på, hvad stærke lokale kræfter kan udrette, når man står sammen.
Allan Damgaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Havnen 66, 1. sal
7620 Lemvig